druk, druk, druk……

Vraag aan iemand hoe het gaat en heel vaak zal er gezegd worden, oh… ik ben hartstikke druk!

Soms lijkt het wel of een overvolle agenda hebben in deze tijd normaal is, misschien zelfs een must, Rennen van de ene afspraak naar de andere, geen tijd nemen om even een rustpauze in te lassen, om achterover te gaan zitten en na te gaan waar je nu zo druk mee bent en of je allemaal wel de goede dingen zijn waar je druk mee bent.

Gelukkig komen er steeds meer bedrijven die niet meer verwachten dat je altijd en overal bereikbaar en beschikbaar bent voor het werk. Die de vrije tijd van hun medewerkers respecteren en het belangrijk vinden dat werk en privé  gescheiden blijven.
Heb jij het altijd druk? Ben je een echte multitasker en plemp je je agenda overvol? Kun je geen nee zeggen? Door die altijd druk-mentaliteit verlies je de controle, ben je minder succesvol en… het maakt je niet gelukkiger.

Enkele tips om minder hectiek te ervaren en meer tijd en/of rust te krijgen. 

  1. Laat de controlfreak in je los

Alles onder controle willen houden, maakt dat je continu druk bent. Met van alles en nog wat zoals: je huis(houden), je werk, je sociale leven, je kinderen enzovoort. Aan het einde van de dag ben je daardoor uitgeput. Strompel je dodelijk vermoeid je bed in met een hoofd vol met to-do’s voor morgen, overmorgen enzovoort. Maar, wat als je de teugels wat laat vieren? Loopt de boel werkelijk in het honderd als je nonchalanter in het leven staat? Je aandacht richt op wat je echt belangrijk vindt?

Laat die controlfreak in je los. Streef niet naar perfectie, maar focus je op wat je echt wilt en kies daarvoor. Je weet immers zelf dondersgoed dat het ene belangrijker is dan het andere. Maak daar onderscheid tussen en laat los wat er niet toe doet. Zo krijg je meer grip op je leven en uiteindelijk ook meer tijd en energie. Want, je doet wat je belangrijk vindt.

  1. Durf gewoon niets te doen

Kun je dat? Gewoon even niksen? Niet reageren op telefoontjes, e-mailberichten, whatsappjes en Facebookupdates? Elk wakker moment vullen met van alles en nog wat? Doe het gewoon eens niet! Zet alles eens uit en doe even helemaal niets. Verveel je voor de verandering een keer. Je komt los van alles. Voelt je relaxter en krijgt rust in je hoofd. En weet je wat het fijne daarvan is? Het werkt inspirerend dat niets durven te doen. Want, juist dan borrelen nieuwe ideeën en inzichten op. Als je altijd maar druk, druk, druk bent is daar eenvoudigweg geen ruimte voor.

  1. Zet het mes in je uitgebreide vriendenkring

Sociale contacten zijn goed voor je gezondheid. Dat is algemeen bekend. En dan draait het niet om die honderden aanhangers op social media waar je dagelijks druk mee bent. Want, hoe echt en hecht zijn die vriendschappen? Juist door je te concentreren op een selectief en dierbaar groepje, geeft je meer voldoening en maakt je gelukkiger omdat je meer aandacht en tijd schenkt voor degenen die er echt toe doen!

  1. Stop met je tijd managen

Probeer je ook steeds alle ballen in de lucht te houden door je tijd slimmer in te delen dan wel te managen? Echter schakelen tussen die tig bezigheden, kost enorm veel tijd. Je versnippert immers je aandacht waardoor je concentratie daalt en uiteindelijk ben je gewoon minder effectief. Onderzoek heeft aangetoond dat het bij iedere onderbreking minstens 7 tot 15 minuten duurt voor je de focus van daarvoor weer terug hebt. Dus reken maar uit: tien onderbrekingen alleen al, kosten je zo twee improductieve uren per dag.  Stel daarom prioriteiten én geef gedurende enkele uren een taak 100% je aandacht. Dat geeft rust en levert tijdswinst op. Je raakt dan namelijk niet verstrikt in het eeuwige ik moet dit en dit en dat nog doen. Ook taken bundelen helpt minder druk te zijn.

  1. Geef gewoonweg niet toe

Dit klinkt zo gemakkelijk maar is lastig om in praktijk te brengen. Toch is het de moeite waard. Gebruik bijvoorbeeld niet je smartphone als wekker. Dat voorkomt dat je bij het ontwaken je mails of andere online activiteiten checkt en direct weer in die druk, druk, druk modus schiet. Stel het uit tot je op je werk bent. En… kom je thuis uit je werk? Zet die smartphone uit en kruip ook niet achter je tablet, laptop of tv. Houd even een pauze! Wees onbereikbaar en geniet van die ouderwetse weldaad. Enne de wereld vergaat niet als er even geen gerinkel, getril en gezoem is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *